Slovensky | English
Infomail: fio@fio.sk

Úvod > Spravodajstvo > Novinky z burzy a komentáre > Cell Therapeutics (CTIC)- riziko pretrváva aj cez nízke trhové ohodnotenie

Cell Therapeutics (CTIC)- riziko pretrváva aj cez nízke trhové ohodnotenie

25.7.2006 21:28, CTIC*

Cell Therapeutics (CTIC)- riziko pretrváva aj cez nízke trhové ohodnotenie

Akcie biotechnologickej spoločnosti CTIC stratili behom dvoch rokov 78% svojej hodnoty. V súčasnej dobe sa cena akcií pohybuje pod 1,3 USD. Dôvodom prepadu malej biotechnologickej firmy boli neuspokojivé výsledky testov hlavného lieku vo vývoji (Xyotax na rakovinu pľúc). Tri fáze študie STELLAR nesplnili primárne ciele. Posledné dáta prezentované na výročnom zasadaní American Society of Clinical Oncology (ASCO) ukázali, že jedinou cestou ako liek schváliť je limitovať cieľovú skupinu na ženy pred menopauzou (estrogén je zrejme katalyzátor, ktorý zvyšuje efekt lieku). Bohužiaľ pre chorých a firmu, viac ako 50% chorých je starších ako 65 rokov. Aj tak spoločnosť pokračuje vo vývoji lieku ďalej (niektorí poukazujú na vysoké platy vedenia spoločnosti ako hlavný dôvod ). Po poslednej schôdzi s predstaviteľmi FDA management oznámil, že firma vyplní novú prihlášku k registrácii (tzv.NDA) Xyotaxu pre liečbu žien s rakovinou pľúc. FDA súhlasila, že na základe výsledkov štúdie PIONEER (cieľom je testovať, či XYOTAX predĺži život viac ako porovnateľná chemoterapia) a výsledkov STELLAR3 a 4 môže revidovať svoj doterajší názor. Najskôr sa tak však stane v druhej polovici roku 2007. Nie celkom silnou zbraňou CTIC je dôveryhodnosť vedenia spoločnosti. Už pred tromi rokmi prehlasoval James A. Bianco, že do roku 2005 bude liek na trhu. Teraz to vyzerá v lepšom prípade , to bude polovica r. 2007. Navzdory klinickým neúspechom a regulatórnemu oneskoreniu, nie je vidieť ochotu managementu znižovať náklady. Negatívnym faktorom je slabá finančná pozícia spoločnosti. Spoločnosť má kumulovanú stratu 878 mil. USD, pričom prevádzková strata sa môže prehlbovať ešte v ďalších rokoch. Spoločnosť nemá až do schválenia lieku Xyotax žiadne zdroje z tržieb. Bez generovania tržieb hľadá management podporu pre pokračujúce výskumy. Na jar činila cash pozícia firmy 83,5 mil. USD, avšak dlhy dosiahli 232 mil. USD. Rakovina pľúc je jednou z najrozšírenejších foriem zákernej choroby s vysokou mierou úmrtnosti. Ide tak o lukratívny trh pre farmaceutické firmy a šance v prípade schválenia lieku Xyotax pre firmu CTIC existujú. Okrem Xyotaxu spoločnosť vyvíja pixantrone, výsledky štúdie z pokračujúcej fáze 3 zverejnia v 3Q 2006. CT-2106 je ďalšou skúmanou látkou. Z vyššie uvedených skutočností je zrejmé, že aj cez veľký pokles sú akcie CTIC stále rizikovou investíciou. Na druhej strane ako veľmi riziková časť portfólia môžu v nasledujúcich mesiacoch priniesť zaujímavé zhodnotenie.

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, maklér.

Túto správu prevzala Fio o.c.p., a.s. od Fio, burzovní společnosti, a.s.
Dohľad nad Fio o.c.p., a.s. vykonáva Národná banka Slovenska.

Emitenti neboli oboznámení s týmito investičnými doporučeniami.
Fio, burzovní společnost, a.s. je tvorcom trhu na Burze cenných papierov Praha, a.s. a RM-SYSTÉM, a.s.
Fio, burzovní společnost, a.s. je tvorcom trhu u nasledujúcich emisiách: Komerční banka, a.s., ČEZ, a. s, Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd.
Fio, burzovní společnost, a.s. predchádza vzniku stretu záujmov vo vzťahu k investičným doporučeniam zodpovedajúcim vnútorným členením a pravidelnou vnútornou kontrolou.
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonáva Česká národná banka.


e-Broker

Prihlásiť sa | Demoúčet

Internetbanking

Prihlásiť sa | Ukážka

Smartbanking

Stiahnuť | Ako aktivovať


SLEDUJTE NÁS

Facebook Twitter YouTube

Kurzový lístok

NákupPredaj
CZK26,0354824,66652
USD1,118461,05330
GBP0,870130,81943
CHF0,986760,92927
PLN4,398784,14253

Kompletné informácie tu