Slovensky | English
Infomail: fio@fio.sk

Úvod > Spravodajstvo > Novinky z burzy a komentáre > Unipetrol- favorit pre ďalšie mesiace

Unipetrol- favorit pre ďalšie mesiace

22.8.2006 12:41

Unipetrol- favorit pre ďalšie mesiace

Akciám Unipetrolu (zaradené v našom Buyliste s dlhodobým cenovým cieľom 320 Kč) sa v tomto roku na pražskej burze príliš nedarí. Po vydarenom úvode kde sa cena dostala na historické maximum 300 Kč nasledoval postupný zostup kurzu z dôvodu slabších výsledkov za 1Q 2006. Júnový prepad trhu následne zomlel akcie na ročné minimum 150 Kč. Od týchto úrovní sa ceny stačili slušne zdvihnúť, napriek tomu však od začiatku roku titul stráca takmer -10% (vs. index PX -3%). Pre druhú polovicu roka by akcie Unipetrolu mali svojou výkonnosťou prekonať ostatné české blue chips a bez problémov zakončiť rok 2006 v kladnom teritóriu.

Polročné hospodárske výsledky Unipetrolu priniesli na pražskej burze najväčšie pozitívne prekvapenie oproti očakávaniam trhu. Veľmi silné výsledky za prvý polrok roku 2006 prekonali na všetkých úrovniach očakávania analytikov (prieskum medzi českými maklérskymi domami). Na úrovni zisku (+11% vs. očak.) a prevádzkového zisku (+13% vs. očak.) bol rozdiel veľmi výrazný. Tieto výsledky nie sú podľa nášho názoru zatiaľ zohľadnené v cene akcií. Kurz stále naráža na úrovne 210 Kč aj keď šéf PKN Chalupec prehlásil, že v druhom polroku budú výsledky Unipetrol signifikantne lepšie než v prvom polroku.

Skepsa niektorých investorov k akciám môže mať niekoľko príčin:
PKN pripravuje predaj dcérskych spoločností Kaučuk a Spolana z holdingovej štruktúry Unipetrolu. Panujú obavy z nevýhodných predajných cien pre minoritných akcionárov Unipetrolu. Na súčasných cenových hladinách Unipetrolu (cca 210 Kč) sú však podľa nášho názoru tieto obavy už zohľadnené v cene akcií. Naviac PKN si z dôvodu možných žalôb ostatných akcionárov nebude môcť dovoliť realizovať výrazne nevýhodné predaje.
Stále sa opakujúce obavy z poklesu petrochemického obra. Už od jarných mesiacov registrujeme obavy investorov z poklesu petrochemických marží. Tieto sa ukázali vo výsledkoch za 2Q ako neopodstatnené. Viac ako príspevok prevádzkového zisku od Chemopetrolu za prvý polrok naviac bude v ďalších mesiacoch podporovaný lepšiacimi sa výsledkami rafinérskej časti. Management PKN po horších výsledkoch za 1Q správne predikoval výrazné zlepšenie rafinérskych marží v ďalšom stvrťroku. Optimistický výhľad od PKN pre Unipetrol do ďalších mesiacov je v rozpore s pohľadmi časti trhu na akcie Unipetrolu.
Kritizovaný je rovnako fakt, že rafinéria v Kralupech nebola prepracovaná na spracovanie ruskej ropy. Diverzifikácia zdrojov sa však v týchto dňoch po problémoch v Litve ukazuje ako výhodná. Znižujúce sa zadlženie (10 mld. Kč v polroku), chystané prodaje dcérskych spoločností, silné cash flow a nerozdelený zisk v hodnote 120 Kč na akciu hovorí pre zmenu dividendovej politiky. Neprekvapilo by nás, keby PKN v nasledujúcich mesiacoch pristúpilo k výplate mimoriadnej dividendy.

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, maklér

Túto správu prevzala Fio o.c.p., a.s. od Fio, burzovní společnosti, a.s.
Dohľad nad Fio o.c.p., a.s. vykonáva Národná banka Slovenska.

Emitenti neboli oboznámení s týmito investičnými doporučeniami.
Fio, burzovní společnost, a.s. je tvorcom trhu na Burze cenných papierov Praha, a.s. a RM-SYSTÉM, a.s.
Fio, burzovní společnost, a.s. je tvorcom trhu u nasledujúcich emisiách: Komerční banka, a.s., ČEZ, a. s, Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd.
Fio, burzovní společnost, a.s. predchádza vzniku stretu záujmov vo vzťahu k investičným doporučeniam zodpovedajúcim vnútorným členením a pravidelnou vnútornou kontrolou.
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonáva Česká národná banka.


e-Broker

Prihlásiť sa | Demoúčet

Internetbanking

Prihlásiť sa | Ukážka

Smartbanking

Stiahnuť | Ako aktivovať


SLEDUJTE NÁS

Facebook Twitter YouTube

Kurzový lístok

NákupPredaj
CZK26,0354824,66652
USD1,118461,05330
GBP0,870130,81943
CHF0,986760,92927
PLN4,398784,14253

Kompletné informácie tu