Slovensky | English
Infomail: fio@fio.sk

Úvod > Spravodajstvo > Novinky z burzy a komentáre > Hospodárstvo Nemecka a vývoj indexu DAX

Hospodárstvo Nemecka a vývoj indexu DAX

31.5.2006 13:00

Hospodárstvo Nemecka a vývoj indexu DAX

Počet nezamestnaných v Nemecku zažil najväčší pokles v tomto roku vďaka rastúcej spotrebiteľskej dôvere, ktorá sa pohybuje na 15-ročných maximách a tým podporuje aj ochotu firiem vytvárať ďalšie nové miesta. Táto situácia vytvára aj naďalej pevnejší základ pre budúci rast najväčšej európskej ekonomiky. Počet nezamestnaných poklesol o 93tis. a to na 4,6 mil. Trhové očakávanie však bolo iba na hranici 20 tis. Celková miera nezamestnanosti poklesla z 11,3 % na 11%. Čísla však zostávajú aj naďalej veľmi vysoké a nad priemerom EU, ktorý sa pohybuje okolo 8%.
Nemecká ekonomika aj naďalej posilňuje predovšetkým vďaka zvyšujúcim sa exportom, čo takisto napomáha k zníženiu nezamestnanosti. V očakávaní takisto zostáva možné zvýšenie predpokladov rastu ekonomiky na 6-ročné maximá. Stabilný rast miezd a zároveň znižovanie nákladov na práci robí Nemecko viac konkurencieschopným. Nemecko vykázalo najmenší nárast nákladov z pôvodnej EU-15 v roku 2005 v porovnaní s rokom predchádzajúcim. Tieto dáta boli uverejnené Štatistickým úradom v Nemecku.
Rastúca spotrebiteľská dôvera nemá pozitívny vplyv iba na nezamestnanosť, ale takisto na maloobchodné predaje, ktoré vzrástli na najvyššiu mieru za posledné 2 roky a to o 2,8%. Trhové očakávanie bolo na hranici 1,5% rastu . Pozitívne ekonomické dôsledky Nemecko očakáva aj od usporiadania majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré začínajú 9. júna. Pomôže tak vytvoriť zhruba 50 tis. nových dočasných miest a 20 tis. stálych miest.
Momentálne sa nemecký index DAX nachádza pod rovnakým výpredajným tlakom, ako väčšina európskych emerging markets. Výpredajnym tlakom sa však nevyhýbajú ani americké indexy, kde aj naďalej panuje nervozita z obáv o ekonomický rast a zvyšovanie úrokových sadzieb. Akciové trhy na túto neistotu reagujú prepadom a táto neistota sa prenáša aj na index DAX, ktorý týmto výpredajom podlieha. Aj napriek tomu to, že sa nachádzame v krátkodobom období "nervozity a neistoty" faktom zostáva, že sa index DAX stále nachádza v dlhodobo rastúcom trende. Aj naďalej môže index DAX podliehať negatívnemu sentimentu na trhu a strácať, aj tak z dlhodobého pohľadu zostáva výhľad rastúceho trendu. Strednodobý support sa nachádza na psychologickej hranici 5500, nasledovaná 5470 , ktorá sa však nachádza mimo krátkodobého rastúceho trendu. Silný support sa nachádza na hranici 5250. Krátkodobá rezistenčná hranica momentálne leží na 5870. Fio, burzovní společnost, a.s., Martin Havlan, finanční analytik

Fio, burzovní společnost, a.s., Martin Havlan, finanční analytik









Emitenti neboli oboznámení s týmito investičnými doporučeniami. Fio, burzovní společnost, a.s. je tvorcom trhu na Burze cenných papierov Praha, a.s. a RM-SYSTÉM, a.s. Fio, burzovní společnost, a.s. je tvorcom trhu u nasledujúcich emisiách: Komerční banka, a.s., ČEZ, a. s., ČESKÝ TELECOM, a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. Fio, burzovní společnost, a.s. predchádza vzniku stretu záujmov vo vzťahu k investičným doporučeniam zodpovedajúcim vnútorným členeniam a pravidelnej vnútornej kontrole. Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonáva Česká národná banka. Martin Havlan


e-Broker

Prihlásiť sa | Demoúčet

Internetbanking

Prihlásiť sa | Ukážka

Smartbanking

Stiahnuť | Ako aktivovať


SLEDUJTE NÁS

Facebook Twitter YouTube

Kurzový lístok

NákupPredaj
CZK26,0354824,66652
USD1,118461,05330
GBP0,870130,81943
CHF0,986760,92927
PLN4,398784,14253

Kompletné informácie tu